Saxtronauts

Ilmiömäiseksikin (HBL 10.3.2017) luonnehdittu saksofoniensemble Saxtronauts on perustettu Helsingissä vuonna 2017. Munikulttuurisen yhtyeen jäsenet ovat opiskelleet musiikkia ympäri maailmaa: Japanissa, Hollannissa, Espanjassa, Ranskassa ja Suomessa. Yhtyeen ideana on tuoda korkeatasoista taidemusiikkia ennakkoluulottomasti erilaisten yleisöjen kuultavaksi ja luoda kontakteja musiikin ja muiden alojen välille.
Saxtronauts on viisihenkinen kollektiivi, joka on tilanteesta tai teoksesta riippuen duo, trio, kvartetti tai kvintetti! Lisäksi Saxtronauts tekee yhteistyöprojekteja muiden muusikoiden ja eri alojen taiteilijoiden kanssa. Vuoden 2018 projektejamme ovat olleet mm. Iannis Xenakiksen XAS -saksofonikvarteton esitys Tulkinnanvaraista -konsertissa toukokuussa sekä vuodesta 2017 jatkunut yleisön rakastama “If Bach Knew Sax” -konserttisarja.
Yleisesti saksofonikvartetin kokoonpanoksi vakiintuneet sopraano-, altto-, tenori- ja baritonisaksofoni muodostavat yhdessä soinnillisen kokonaisuuden, jota on verrattu urkuihin, kuoroon ja jousikvartettiin. Saksofoni on soittimena kameleonttimainen veijari, joka käsittelytavasta riippuen naurattaa, itkettää, värisyttää, miellyttää, sooloilee ja sulautuu.
Saksofoniensemble Saxtronauts on koostanut J.S. Bachin musiikista saksofoneille sovitetun konserttikokonaisuuden “If Bach knew Sax”. Konsertti oli menestys Korson kirkossa Ankkabarock-festivaalilla ja Espoon tuomiokirkon Mystico-yökonsertissa elokuussa 2017. Sen jälkeen tämä yleisön suosikki on esitetty Kannelmäen, Sipoon, Porvoon, Järvenpään ja Huopalahden kirkoissa.

Konsertissaan “If Bach Knew Sax” Saxtronauts lähtee uudenlaiselle matkalle kokeilemaan mitä syntyy, kun klassisen saksofonin taiturit ottavat tämän barokin ajan tunnetuimman säveltäjän teokset käsittelyynsä. Ideana onkin leikkiä ajatuksella: Mitä jos Bachilla olisi ollut saksofoni käytössään? Hän olisi varmasti vakuuttunut soittimen monista eri käyttömahdollisuuksista.

 

Yhtyeen jäsenet:

Nanna Ikonen

Anna-Sofia Anttonen

Sikri Lehko

Annu Laine

Nanako Lammi